Om Os

Bag Storm Folke- og Naturgård, står Foreningen Storm. Den blev dannet 5. juni 2019, af de lokale ildsjæle Sara Bruntse, Gitte Stovgaard- Hansen, Michaël Desveaux, Peter Stovgaard-Hansen og Emil Sanderhoff.

Formålet med Storm Folke- og Naturgård er at skabe et lokalt fællesskab og synliggøre den stedsnære kulturarv, -liv og natur, der omgiver Stormgården, landsbyen Haastrup og Sydfyn. Visionen er at sprede budskabet om, at der gemmer sig en berigende og inspirerende verden uden for de større byer, og at landsbyerne bestemt ikke har udtjent deres rolle – ved at skabe et samlingspunkt for nytænkende og spændende kultur- og naturtilbud i en landsby som Håstrup, der byder på netop alt det, som udkanten har at byde på: smuk natur, inspirerende mennesker, stærke fællesskaber og gode idéer.

Vi kan både gennem egne aktiviteter og i samarbejde med andre lokale foreninger og virksomheder arbejde for at indfri dette formål. Foreningen har til yderligere formål at bevare og videreudvikle de fysiske rammer for foreningens aktiviteter på Storm Folke- og Naturgård og i den omkringliggende natur.

Vi vil arbejde for at sætte landsbyen Håstrup på Danmarkskortet som et eksempel på det potentiale, der gemmer sig i mange driftige landsbyer rundt omkring i landet. Håstrup er gennem tiden blevet båret frem af stærke lokale fællesskaber og er i dag en lille levende landsby med både skole, børnehave, vuggestue, købmand og op mod 20 aktive foreninger. Vi ønsker at slå et slag for landsbylivet og “udkantsdanmark” ved at hylde den særlige lokale kulturarv, liv og natur som kendetegner – og nok altid har kendetegnet – landsbyen Håstrup, men som samtidig trækker spor til resten af Sydfyn.

Storm Folke- og Naturgård har hjemsted i de kulturhistoriske og naturskønne omgivelser på Stormgården, en fredet firlænget, stråtækt ejendom, der dateres helt tilbage til 1500-tallet. Ejendommen er centralt placeret i Håstrup, midt i de smukke sydfynske alper. Stormgården er byens tidligere hovedgård, ligger placeret overfor kirken og er omkranset af et engområde, hvor en lille kilde fører hen til byens sansehave, Lutherlunden. Stormgården ligger i tæt forbindelse med Øhavsstien og Fyns tredjehøjeste punkt, Trebjerg. Navnet Stormgården er angiveligt en følge af, at gården i adskillige århundreder har været i Stormslægtens eje. Blandt andre er den berømte folkemusiker Rasmus Storm født på Stormgården i 1733. Rasmus Storms efterlod sig en violinnodebog fra perioden omkring år 1760. Takket være nodebogen har disse melodier levet videre op gennem 1800- og 1900-tallets spillemandsmusik og helt frem til i dag. At Stormgården var hjemsted for én af Danmarks store spillemænd, inspirerede os til at holde en årlig høstfest, Storm Folkefestival.